Sinirikonpuisto

Sinirikonpuisto on suosittu, viihtyisä ja esteetön puisto Tikkurilan keskustassa. 

Puisto sijaitsee Viertolan kaupunginosassa, Peltolantien varrella. Sieltä löytyy aikuisille oleskelualue ja nuoremmalle väelle oma aidattu toiminnallinen alue. Leikki- ja pelialue valmistui vuonna 2008 ja iäkkäämmälle väestölle suunnattu osa vuonna 2009.

 

  • Osoite: Peltolantie, 01300 Vantaa
  • Lisätietoja: Vantaan kaupunki
Dia2

 

  • Puisto sai alkunsa kuntalaisten ja kaupunginvaltuutettujen aloitteesta, sillä Tikkurilaan oli jo pitkään kaivattu erityistä toiminta- ja oleskelupuistoa. Puiston suunnittelijoina ovat toimineet Vantaan kaupungin kuntatekniikan keskuksen viheralueyksikön suunnittelijat Ulla Seren ja Eija Välimäki. Suunnittelu tehtiin laajana yhteistyönä asukkaiden ja eri järjestöjen kanssa. Hankkeen toteutti Vantaan kaupungin kuntatekniikan keskuksen hankerakentaminen.

 

 


Esitys1-001
Monipuolinen opastetaulu.
  • Suunnittelussa on noudatettu esteettömän ympäristön suunnitteluperiaatteita ja tavoitteena on ollut taata myös toimintarajoitteisten henkilöiden liikkuminen puistossa tasavertaisina muiden käyttäjien kanssa. Puistossa pääsee liikkumaan niin rollaattorilla kuin pyörätuolillakin. Pääsisäänkäynnin yhteydessä on opastetaulu sekä kuvallisena että kohokarttana näkövammaisille.
  • Puiston avoimen yleisilmeen, helppokulkuisten käytävien ja valaistuksen avulla on pyritty lisäämään turvallisuuden tunnetta ja puiston toimivuutta.
  • Alueella on useita oleskelupisteitä, joissa on korkeampia penkkejä.  Istuinkorkeus on pari senttiä tavallista puistonpenkkiä korkeampi (47-49 cm). Penkeissä on selkä- ja käsinojat, jolloin niistä on helpompi nousta.
Esitys1
Alue on selkeä ja helposti hahmotettava kokonaisuus, jossa turvallisuus on huomioitu erilaisin keinoin. 

 

SL705848


  • Leikki-, peli- ja oleskelualueiden välineistö, kalusteet ja pinnoitteet ovat monipuolisia, helposti saavutettavia ja kaikkia ikäryhmiä palvelevia. Toimintarajoitteiset henkilöt on lisäksi huomioitu mm. käyttämällä selkeää väritystä ja kontrastivärejä.
Dia1
Puistossa on käytetty paljon erilaisia pinnoiteratkaisuja. 

  • Suuret nurmialueet sekä puu- ja pensasistutukset tekevät puistosta viihtyisän. Puistoon on istutettu pitkäikäisiä jalopuita, värikkäitä, runsaasti kukkivia pikkupuita, pensaita ja havukasveja.
  • Sinirikonpuistossa on keskeisenä elementtinä ammattiopisto Varian kulttuuriammattistarttiryhmän rakentama ympäristötaideteos, joka on osa Taidelamppu-projektin ja kaupungin viheralueyksikön rahoittamaa taidekasvatusprojektia.
SL705826
Puiston viihtyisyyttä lisää kasvillisuus.

Lähde: Vantaan kaupunki
Kuvat: Minna Malin