Salpapuisto, Kouvola

 

Salpapuisto tarjoaa mukavan ja rauhallisen levähdyspaikan Kouvolan keskustan tuntumassa. Yleisilmeeltään se on avara ja helposti ymmärrettävissä.

Salpapuiston kunnostus oli osa esteettömän ympäristösuunnittelun teemavuotta ja se kuului osana Kouvolan keskustan puistojen kunnostussuunnitelmaan. Teemavuoden tarkoituksena oli korostaa liikuntarajoitteisten henkilöiden huomioon ottamista asuinympäristön suunnittelussa. Puiston kunnostus toteutettiin vuosina 2002-2004.

SL706581

  • Osoite: Salpausselän-, Kalevan- ja Oikokadun välissä, 45100 Kouvola
  • Lisätietoja: Viherpäälikkö Jouni Dahlman p. 020 6158569
  • Puiston suunnitteluun ja toteutukseen osallistuivat muun muassa paikalliset asukkaat, Kouvolan vammaisneuvosto sekä Pohjois-Kymen Näkövammaiset ry.

  • Puiston toteutuksen ja uudistuksen tavoitteena oli luoda esteetön ja erilaiset liikunnalliset rajoitteet huomioon ottava ympäristö.
  • Puiston reitteihin on kiinnitetty erityistä huomiota. Reitit ovat tasaisia ja niiden varsilla on reunakivi ohjaamassa liikkumista. Käytävien poikki kulkevat noppakiviraidat helpottavat kohteiden paikantamista. 
 SL706580  
Reitit on reunustettu selkeällä reunakivellä ja käytävien poikki kulkee noppakiviraitoja

 

  • Puistossa on istuimia tasaisin ja lyhyin välimatkoin. Tämä rohkaisee jatkamaan matkaa. Istuimet on sijoiteltu reittien varsille syvennyksiin, jolloin ne ovat poissa kulkureitiltä, mutta helposti saavutettavissa.

 

SL706583                       Reittien varsilla on tilavia istuinalueita, joihin mahtuu myös apuvälineiden kanssa.

SL706591

  • Puiston kasvillisuus on maltillinen, mutta kiinnostusta herättävä ja sitä ylläpitävä. Puistosta löytyy kasveja, jotka herättelevät erilaisia aistimuksia, esim. tunto- ja hajuaisteja. Keskeinen elementti puistossa on koristeellinen ja värikas istutusalue, jonne on kerätty paljon erilaisia kasveja. Istutusaluetta ympäröi kulkureitti, joka mahdollistaa kasvien saavutettavuuden ja niistä nauttimisen kaikille.

SL706589

Istutusalueen saavutettavuutta on lisätty korottamalla se maanpinnasta ja tekemällä kulkureitti sen ympärille.

 

  • Puistosta on laadittu erillinen pistekirjoituksella varustettu kartta, joita voi lainata Pohjois-Kymen Näkövammaiset ry:n toimistosta.

Kuvat: Minna Malin