Palvelukeskus Paltanpuiston aisti- ja liikuntapiha

Paltanpuiston aisti- ja liikuntapiha on erityisesti iäkkäille ja toimintakyvyltään heikentyneille suunniteltu piha, jonka tavoitteena on asukkaiden ulkoilun toteuttaminen ja viherympäristöstä nauttiminen kaikkina vuodenaikoina.

Paimion keskustan tuntumassa sijaitsevan Palvelukeskus Paltanpuiston omistaa Paimion Palvelukeskussäätiö. Palvelukeskus tarjoaa tehostettua palveluasumista eli ympärivuorokautista hoitoa neljässä ryhmäkodissa. Lisäksi säätiön omistukseen kuuluu viereinen Ehtookonnun asuinalue. Paltanpuiston välittömässä läheisyydessä sijaitsee myös kaupungin Lempimän päiväkoti sekä Tikkalan päiväkeskus muistisairaille henkilöille. Palvelukeskuksen laajennuksen yhteydessä rakennettiin toiminnallinen piha, joka avattiin vuonna 2009.

 

 

 

 • Osoite: Paltantie 4  21530 Paimio
  Kotisivut
 • Lisätietoja: Marjis Viktors
  p. 045 - 2628 330045 - 2628 330 GerTime

"Kaunis piha, jossa riittää katseltavaa…"
- nainen

"…jos jonkun tuttavan näkis…"
- nainen

paimio1-300x222
Hyvin suunnitellut piha-alueet innostavat jatkamaan matkaa.

 

asema2-150x150
Asemapiirros

 • Hankkeen pääideoija on palvelukeskuksen toiminnanjohtajana vuosina 1999-2011 toiminut Marjis Virtanen yhdessä fysioterapeutti Vesa Kaunosen kanssa. Suunnittelusta vastasi arkkitehti Jarkko Ruohola arkkitehtitoimisto Jarmo Saarinen Oy:stä sekä vihersuunnittelun asiantuntija Erja Rappe.
 • Paltanpuiston aisti- ja liikuntapiha on tarkoitettu sekä talon omille asukkaille että kaikille virkistys- ja harrastustoimintaa kaipaaville paimiolaisille iäkkäille.
 • Tavoitteena on tarjota asukkaille mahdollisuus itsenäiseen ja turvalliseen ulkona liikkumiseen. Puistossa on mahdollisuus ulkoilla niin kesällä kuin talvellakin.
 • Pihasta on pyritty tekemään mahdollisimman esteetön, esteettinen, harjoittava ja houkutteleva muun muassa aitaamalla alue, tuomalla sinne monipuolista kasvillisuutta ja tarjoamalla erilaisia reittejä, oleskelupaikkoja ja toiminnallisia välineitä.
oleskelualueetu-300x223
 • Iäkkäille vartavasten suunnitellut penkit (Marjis-penkit) on sijoiteltu 20 m:n välein, jolloin näköyhteys seuraavaan levähdyspaikkaan rohkaisee jatkamaan matkaa.
 • Pihalla on monipuolisia ja turvallisia reittejä, joissa on tasaiset pintamateriaalit ja kaiteet.
 • Huvimaja ja terassit ovat suosittuja oleskelupaikkoja. Huonoilla ilmoilla suojassa oleviin miellyttäviin oleskelupaikkoihin on mahdollisuus päästä vaikka hoitosängyllä.

 

 

 

Paimio-300x225
Huvimaja ja terassit koristellaan asukkaiden kanssa yhdessä sesonkien mukaan, jouluvaloista juhannuskoivuihin. Kasvillisuus yhdistettynä vesielementteihin luo mahdollisuuden luonnon kokemiseen aistirajoitteista huolimatta.

välineet-paimi-300x225
Kasvipöydillä iäkkäät voivat kasvattaa omaa satoa. Välineet on sijoitettu niin, että niiden käyttäminen on vapaaehtoista.

 

 

 • Monipuolinen ja perinteinen kasvillisuus tarjoaa käyttäjille paljon aistielämyksiä ja herättää muistoja. Pihalle ei aina tarvitse mennä toimimaan, vaan siellä on mahdollisuus rentoutua katselemalla, kuuntelemalla ja tarkkailemalla luontoa.
 • Toiminnallisuutta voidaan pihassa harjoittaa reittien lisäksi erityisillä välineillä. Tällaisia ovat muun muassa tasapainolankku, erilaiset päällysteet, nojailupuomit, portaat ja kasvipöytä, jonka korkeutta voidaan säätää käyttäjälle sopivaksi.

 

 

 

 

Lähde. Paimion Palvelukeskus Paltanpuisto
Kuvat: Minna Malin

Lisää kuvamateriaalia kohteesta