Honkaharjun toimintakeskuksen lähiliikuntapaikka Onninpolku 

 

Onninpolku on esteetön ja turvallinen lähiliikuntapaikka iäkkäille sekä kaikenikäisten kohtaamispaikka, mukuloista mummuihin.

Kokkolan kaupunki valmistautuu kohtaamaan suurten ikäluokkien ikääntymisen haasteita ja on päättänyt panostaa ikääntyvien palvelujen kehittämiseen. Oleellisen tärkeää on, että ikääntyvillä kuntalaisilla on aidosti mahdollisuudet myös itse tai tuettuna ylläpitää toimintakykyään ja osallistua virkistävään toimintaan. 

Osoite: Sairaalakatu 2, 67100 Kokkola Lisätietoja:
liikunnanohjaaja Anne Raatikainen
anne.raatikainen(at)kokkola.fi

 

Luonnossuunnitelma

Ikäihmisten palvelujen laatusuositus edellyttää kunnilta toimenpiteitä muun muassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä sekä asuin- ja hoitoympäristössä. Onninpolun valmistuminen edistää juuri näitä seikkoja.

Ote kansanedustaja Tuomo Puumalan avajaispuheesta : "Ihmisen sivistyksen mitta on se, miten hyvää huolta me pidämme ikäihmisistämme. Väitän että rahat jotka tähän puistoon on sijoitettu, tulevat tuplana takaisin." 

Idea lähti Eini Pikkaraiselta, joka muutama vuosi sitten työnsi pyörätuolissa olevaa miestään mäkisellä tiellä. Nyt toimintakeskuksen kupeessa kiemurtelee hänen edesmenneen miehensä mukaan nimetty polku. 

avajaiset 2

"Onneksi ehdin vielä itse nähdä valmiin polun."
Eini Pikkarainen, Kokkola 

Polun suunnitteli opinnäytetyötään tekevä toimintaterapeutti Susanna Sepponen. Jo suunnitteluvaiheessa kuultiin asukkaita, omaisia ja henkilökuntaa sekä lähialueen asukkaita.

Onninpolulla on otettu huomioon esteetön liikuminen: reitti on valaistu pehmeästi ja käytävän varrella on levähdyspaikkoja värikkäine penkkeineen. Penkkien mitoitukset ja etäisyydet on huomioitu sopiviksi iäkkäille, ja myös liikuntaesteiset ja heidän saattajansa on otettu huomioon. Luonnon eri elementit ovat vahvasti esillä, kukkien lisäksi alueella kasvaa mansikoita ja siellä on myös lava, jossa voidaan järjestää pienimuotoisia esityksiä ja grillijuhlia. Kävelyreitille on sijoitettu pienehkö leikkipaikka eri sukupolvien kohtaamispaikaksi. Halutessaan iäkkäät voivat vaikkapa vain istua ja seurata lasten leikkiä.

Onninpolulla voi siis kävelyn lisäksi kastella kukkia, poimia mansikoita, ruokkia lintuja, seurata lasten hiekkaleikkejä, nauttia esityksistä tai kuunnella veden virtausta, haravoida, seurustella - tai vain seurailla muiden touhua tai luontoa. 

unikot

"Tämä on heti kuin maaseudulla tai kotipuutarhassa olisi,
erityisesti nuo unikot on mieleisiä." Terttu Backman, Kokkola