Hyvinvointikeskus Onni

Hyvinvointikeskus Onni on hyvä esimerkki siitä, miten yhdistää ikäihmisten monipuoliset palvelut ja asuminen ja mahdollistaa samalla eri sukupolvien kohtaaminen. Onni palvelee kaikenikäisiä, tavoitteenaan kuntalaisten toimintakyvyn ylläpitäminen monipuolisin keinoin.

Onnin suunnittelulle asetettiin seuraavat vaatimukset: muuntojoustavuus erilaisiin tilanteisiin ja laajennettavuus tulavaisuuden tarpeisiin. Tavoitteena oli saada saman katon alle kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut, joita kunnassa lähipalveluna tuotettiin. Samaan rakennukseen haluttiin kunnan lisäksi useita muita toimijoita kohtaamisen edistämiseksi. Nuorisoa palvelee pääasiassa hyvinvointikeskusta vastapäätä oleva nuorisoseuran talo.

Hyvinvointikeskus Onni sijaitsee keskeisellä paikalla Pukkilan keskustassa ja se on liitetty joustavasti kunnan muihin palveluihin ja ympäristöön. Keskuksessa on asumismuotoina dementiaryhmäkoteja, ryhmäkoteja ja palveluasuntoja. Kaikki palvelut ovat lähellä ja helposti saavutettavissa. Onnin tiloissa on mahdollisuus hoitaa kaikki asiointi terveyspalveluista viranomaispalveluihin. Lisäksi samassa pihapiirissä sijaitsee päiväkoti ja liikekeskus monine palveluineen.

 

 • Osoite: Onnintie 3, 07560 Pukkila
 • Lisätietoja:
  Toiminnanjohtaja Asta Engström                 p.0405897267, asta.engstrom(at)pukkila.fi
  Kotisivut

 

Onni1-1-300x140
Onnissa korostuu esteettömyys, esteettisyys ja korkeatasoinen arkkitehtuuri.

 

onni-150x150

Asemapiirros

 • Hyvinvointikeskuksen rakennuttajina ovat olleet Onni Nurmen säätiö ja Pukkilan kunta sekä suunnittelijana vuonna 2004 järjestetyn kutsukilpailun voittaja, arkkitehtitoimisto L&M Sievänen Oy. Hyvinvointikeskus Onnin rakentamisen liikkeellepaneva voima oli testamentti, jossa pukkilalainen Onni Nurmi määritti varansa käytettäväksi pukkilalaisten vanhusten palvelemiseen.
 • Keskus valmistui kuntalaisten käyttöön 2007.
 • Suunnittelun lähtökohtana on ollut ensisijaisesti ikäihmisten hyvinvointi, aktivointi ja itsenäisen toiminnan tukeminen.
 • Suunnittelussa ja toteutuksessa on huomioitu esteettömyys, saavutettavuus, monikäyttöisyys ja kohtaamismahdollisuuksien luominen unohtamatta kodinomaisuutta ja esteettisyyttä.

 

yksityiskohtia-300x225
Tilojen hahmottamista ja kokemista on helpotettu muun muassa värien, valojen, kontrastien ja erilaisten yksityiskohtien avulla.

Onnin ulkoalueet ovat monipuoliset.

 • Rakennuksen pääoven edessä on suuri tori, suihkulähteineen ja terasseineen. Torialue on torimyynnin ohessa erilaisten tapahtumien ja ulkoilmakonserttien tapahtumapaikka.
 • Torin reunalla oleva katos yhdistää hyvinvointikeskuksen viereiseen kaupparakennukseen. Katos jatkuu sisällä käytävinä, joissa avautuu näkymä ulos luontoon ja erilaisille sisäpihoille, jolloin vuodenaikojen vaihtelu on aistittavissa kaikkialta rakennuksessa.

 

"Hyvät tilat on liikkumiseen…!"
– Mies

 

 • Talon keskellä sijaitsee japanilainen puutarha yhdistettynä suureen terassiin.

 

 • Asunto-osien välissä on terapiapiha, jossa voidaan harjoittaa pienimuotoista kävely- ja muuta liikuntaharjoittelua erilasilla tasaisilla ja epätasaisilla alustoilla. Lisäksi siellä voidaan harjoittaa fysioterapiatoimintaa erilaisin pienvälinein.

 

 

 

 

 

 • Ryhmäkotien oleskelutilojen jatkeena on iso katettu terassi. Terassin kautta pääsee ulkoilupihalle ja hyötypuutarhaan. Pihalla on pitkä korotettu istutusallas, jotta esimerkiksi rollaattoria käyttävät voivat seisaaltaan istuttaa ja hoitaa kasveja kykynsä mukaan.
 • Ryhmäkodeilla on myös yhteinen sisäpiha asukkaiden ja henkilökunnan käyttöön.

 

 • Lähiympäristössä kulkee hyvin valaistu kuntopolku, joka saa alkunsa hyvinvointikeskuksen terapiapihalta.
 • Kuntopolun varteen on sijoitettu neljä eritasoista kuntolaitealuetta lihaskunnon harjoittamiseen.
 • Kuntopolun laitteet ovat KerkoSport:n valmistamia.
 • Polun kivituhkapinnoite helpottaa apuvälineillä kulkemista.
 • Palveluasunnoissa on omat terassit istuimineen ja istutuslaatikoineen ja niiltä on suora yhteys keskuksen polkuverkostoon.

 

 

Esitys12-300x225
Torilla järjestetään erilaisia tapahtumia ja katoksen alle pääsee sateelta suojaan.

japanilainen-puutarha-300x206
Japanilainen puutarha tarjoaa katseluelämyksiä sekä tilan rauhoittumiseen.

 

terapiapiha1-300x211
Terapiapihalla on erilaisia tasaisia ja epätasaisia pintoja harjoittelua varten. Lisäksi sinne voidaan viedä pienvälineitä.

terassisispiha-300x225
Sisäpiha                       Yhteinen terassi

ulkoilupiha-300x225
Ulkoilupiha ja hyötypuutarha.

 

 

kuntoilulaitteet1-300x207
Kuntopolun alkuosassa on heikkokuntoisimmille sopivat laitteet. Vaatimustaso nousee reitin edetessä.
SL704700-300x210
Palveluasuntojen terasseilla voi hoitaa omaa kukkamaata ja niiltä on suora yhteys keskukseen ja kuntopolkureitistöön.

Kuvat: Minna Malin