Liljendalin senioripuisto, Loviisa

Rauhallisessa maalaismaisemassa sijaitsevassa Liljendalin senioripuistossa on mahdollisuus monenlaiseen aktiviteettiin ja sukupolvien väliseen vuorovaikutukseen. Puistossa on mahdollisuus niin lihaskuntoharjoituksiin, yhteisiin pelihetkiin kuin matonpesuunkin.

Kuntoilupuisto sijaitsee Loviisassa Liljendalin kaupunginosassa Sävträskissä, entisen kunnantalon vieressä. Puiston välittömässä läheisyydessä on matonpesupaikka ja leikkipuisto. Samaan yhteyteen, aktiviteettialueen monipuolisuutta täydentämään, on rakennettu petanque-rata ja grillikatos. Alueelta löytyy tekemistä kaikenikäisille käyttäjille. Puiston avajaisia vietettiin elokuussa 2012, jolloin se myös lahjoitettiin Loviisan kaupungille.

Yleisilme

 

 • Osoite: Bäckasinkuja 1, 07880 Liljendal
 • Lisätietoja:
  kunnossapito: Anna-Riitta Pohjola, p. 0440 555468, anna-riitta.pohjola(at)loviisa.fi
  ohjaus: Loviisan vapaa-ajantoimi, p. 0440 555 485/ Senioripalvelukeskuksen henkilökunta, p. 0440 555 470.
 • Hankkeen aloitteentekijänä on ollut paikallinen eläkeläisyhdistys, joka Loviisaan  rakennetun senioripuiston innoittamana otti yhteyttä paikalliseen Lions Clubiin.
 • Rahoituksen järjestivät yhdessä Liljendal-Lappträsk-Pernå Lions Club, Loviisan kaupunki ja Folkhälsan. Lisäksi tukea tuli yksityisiltä tahoilta sekä Lions Clubin Arne Ritari -säätiöltä.
 • Paikallinen Lions Club suunnitteli ja toteutti kuntoilupuiston. Puisto rakennettiin talkoovoimin, Bertel Mårtensonin toimiessa rakennustoimikunnan vetäjänä.
 • Puiston kunnossapidosta vastaa Loviisan kaupunki.

 

 • Puistossa on neljä Gymparkin kuntoilulaitetta, joilla on mahdollisuus tehdä seitsemää eri liikettä. Lisäksi puistosta löytyy Lappset Oy:n monipuolinen tasapaino-/liikuntarata. Laitteilla on mahdollista harjoituttaa kaikkia lihasryhmiä monipuolisesti ja turvallisesti.
 • Lappsetin valmistamassa monitoimilaitteessa on kiinnitetty huomiota erityisesti tasapainoa kehittäviin liikkeisiin.

Lappset-laite

 

 • Laitteita löytyy moneen lähtöön, muun muassa rintapenkki ja selän yläveto -laite (kuva 2, vasen). Lisäksi on laite, jolla liikkuminen edistää hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintaa sekä tasapainoa (kuva 2). Käsipyöräruorilla voidaan parantaa olka- ja kyynärpäiden liikeratoja (kuva 2, oikea). Laitteilla liikkuminen voi myös parantaa ylä- ja alaraajojen liikkuvuutta, liikeratoja ja lihaksistoa sekä kehittää kehon tasapainoa (kuva 1). Liikkeet vaikuttavat myös selän ja vyötärönseudun lihaksistoon (kuva 1). 
Opasteet
Laitteisiin on liitetty selkeät käyttöohjeet.

 

Laitteet1

Kuva 1.

 

Laitteet2

Kuva 2. Laitteiden etuna on se, että erillisiä painoja ei tarvita vaan painovastuksena toimii käyttäjän oma paino.
 • Kuntoilulaitteet on tarkoitettu kaikenikäisille. Käyttämiskynnystä laskee Folkhälsanin Liljendlin osaston järjestämä kurssitus, jossa opastetaan laitteden käytön saloihin.

 

Huvimaja,pelialue

Kuntoilun lisäksi puistossa on mahdollisuus rentouttavaan yhdessäoloon muun muassa petanque-radan, grillikatoksen, leikkipaikan, nojailupuomien ja istuimien ansiosta.

 

 

nojailupuu